Här bor vi.

Det är vi som kallas Lyckobringarna.

Hej, jag heter Margrethe och är shih tzuägare sedan 1962. Min första Shih Tzu var en hanhund som hette Tempelgårdens Chi-Co-Tzu, som jag hämtade i Göteborg Kristi himmelsfärdsdag 1962. Han var då knappt 8 veckor gammal. Vid c:a 7 månaders ålder visade jag honom för Linnea Carlsson, ägare till hans pappa. Hon blev imponerad över hur fin han var och övertalade mig att ställa ut honom.

Så när ”Chico” var 10 månader åkte jag med Shih Tzu-tanterna i Göteborg till NKK:s Int. utställning i Oslo. Resultatet blev BIR och BIG-3. Det var så det började.

När Chico var 2 år gammal fick jag möjlighet att köpa tiken Amulett-Yin, ”Mullan” kallad, då 1½ år gammal. Båda ställdes ut och blev Internationella och Nordiska Champions, samt gruppvinnare. Chico gjorde bedriften att bli gruppvinnare på 3 int. utställningar i rad, först Stora Stockholm för Hans Lethinen sedan Oslo för Fred Cross och därefter Västerås för Ulla Segerström.

Chico och Mullan parades och 1965 föddes Bell-Mao-Tzu, som blev vår första uppfödda Champion. 1968 var jag meriterad för att få kennelnamn. Det blev Lyckobringaren, som syftar till att rasen i Tibet ansågs som lyckobringande och endast gavs bort som speciellt välförtjänta gåvor.

1971 införlivades tiken Bey-The-Wang, ”Lillan”, i kenneln. Chico, Mullan och Lillan är dom 3 hundar som jag byggt min uppfödning på, och dessa finns fortfarande bakom alla mina Lyckobringare.

Min uppfödning har aldrig varit stor, 1 eller 2 kullar per år. 8 avkommor till mina 3 första hundar har exporterats till USA och där varit betydelsefulla i aveln under –70 och –80 talet. Chico var som valp brun, svart och vit och blev som vuxen grå och vit, båda tikarna var svart-vita. Så de första hundarna i min uppfödning blev grå-vita eller svart-vita.

Vid ett besök i England 1967 inköptes hanvalpen Mandarin of Greenmoss, Mandarin var golden och vit och några valpar fick hans färg. I dag finns både svart-vitt, grå-vitt och golden-vitt i kenneln.

Hundarna är mitt stora intresse, så länge jag har möjlighet kommer Shih Tzu att finnas i huset. Naturligtvis har jag fler intressen och hobbies. En är att måla hundar på alla tänkbara material. En annan är att odla orkidéer, dessa fantastiska blommor. Eller vad skall man säga om en bläckfiskorkidé som blommat i tre år utan uppehåll.

Dessutom har jag samlarmani –gammal bråte- sägs det, och så förstås min Foo-hundssamling, som börjar närma sig 100 par.

Sedan 1964 heter min sambo Rolf, och honom har många sett på det här viset på utställningarna.

Att hans hobby är fotografering syns nog, han är även duktig i trädgården och ser till att vi har massor av blommor hela sommaren.

Rashöns är en annan hobby som vi båda har intresserat oss för, och tyvärr har även räv och mink samma intresse, men inte på samma vis. Så i dag har vi bara Barnewelderhöns och några Japanska Silkeshöns, samt Japanska Vaktlar kvar.

Rolf vann på 80talet flera Best in Show med sina Rhode Island höns, och jag hade en BIS-vinnare i Nord Ch Lyckobringarens Mr Magoo.

Jag har även prövat på att döma sällskaps och dvärghundar på inofficiella utställningar, roligt och lärorikt.

Vi har även jobbat för Specialklubben för Shih Tzu där vi båda varit med i styrelsen. Under 10 år var jag sedan Redaktör för Bulletinen, vilket då innebar att göra tidningen klar för tryckeriet, ombesörja att materialet kom dit i tid. Hämta tidningarna i Kållered , lägga dom i etiketterade och frimärkta kuvert, vilket vi också fått göra själva, och distribuera dom till posten. Det var en hobby!

Jag har också varit konsult i rasfrågor och nu med avelsrådgivning.

Under knappen Kennelhistoria finns bilder på alla hundar som funnits i kenneln.